Wat is een Wampex?

Een Wampex (Weekend Amphibie Expeditie) kunnen je het beste omschrijven als een loop van ca. 30 km. waar gemiddeld zo’n 8 tot 10 uur over gedaan wordt. Men loopt met een team van 5 of 6 personen, de eerste teams starten om 17.30 uur de laatste om ca. 21.30 uur. Men krijgt een route boekje mee waarin de verschillende routes staan. Deze routes zijn zeer verschillend en kunnen elk jaar weer anders zijn. Enkele soorten routes die kunnen voorkomen zijn: een cordinaten route, het lopen en werken met een kompas, een blinde vlek route (men heeft een landkaart waaruit een stuk mist), een striproute, een reflectorroute een smileroute. Tijdens deze routes komt men verschillende opdrachten tegen die uitgevoerd moeten worden, vaak om verder de route te vervolgen of om geen strafpunten te krijgen. Deze opdrachten zijn elk jaar weer anders en worden bedacht door een speciaal voor dit doel in het leven geroepen Opdrachtencommissie Wampex Vledder.

Wat is een Wampex beslist niet:
Het is geen dropping, geen wandeltochtje en geen hardloop wedstrijd (mag natuurlijk wel).

Een Wampex is wel:
Een uitdaging voor de deelnemers, een tocht voor degene die van avontuur houdt. Onderweg zal men elkaar moeten helpen, om opdrachten uit te voeren en om door te gaan op moeilijke momenten, dat typeert een Wampex. Niet alleen aan jezelf denken maar ook aan de rest van de groep. Afzien hoort daar ook bij. Gezamenlijk beslissingen moeten nemen, risico’s durven nemen. Als er iets fout gaat niet op elkaar schelden, maar gewoon verder gaan.

Waar wordt de Wampex gehouden?
De start en de finish zijn in de brandweerkazerne te Vledder. De tocht vindt plaats in en rondom Vledder.

Wie kunnen er meedoen?
Gezonde, sportieve mensen, die van avontuur houden. Minimum leeftijd is vastgesteld op 17 jaar.

Wie organiseert de Wampex Vledder?
Voorheen werd de Wampex Vledder georganiseerd door enkele ambtenaren van de Gemeente Westerveld (voorheen Gemeente Vledder) . Zie: “Historie” op deze site. Nu wordt de Wampex georganiseerd door: Wieger Visser, Lia Meinders, Pieter Bosma, Neeltje Vrieling en Chris van de Woude, ondersteund door een vijfkoppige commissie bestaande uit vrijwilligers en leden van Brandweer Vledder.