Routetechnieken

Strippenroute

Oleaat

Het oleaat is een tochttechniek die vaak gebruikt wordt in beboste gebieden aangezien de meeste andere tochttechnieken minder geschikt zijn voor deze gebieden. Het probleem in bossen is namelijk wat is een “weg” en wat niet? Het oleaat is hiervoor een makkelijke oplossing. Het oleaat is meestal een stukje ingetekende route dat op een doorzichtig stuk papier of folie is getekend. Het heeft een begin- en eindpunt en je kunt het zonder problemen op je kaart leggen en zo precies zien hoe en waar je naartoe moet. Om het wat moeilijker te maken is het oleaat soms wat vergroot of verkleind of is het begin- en/of eindpunt weggelaten, maar als je goed kijkt op de kaart kun je de route eigenlijk altijd wel terugvinden!

Hierboven staat een voorbeeld gegeven van hoe zo’n oleaat eruit zou kunnen zien. Het linkerplaatje geeft de werkelijke route zoals deze op de kaart te vinden is. Het rechter plaatje (met alleen de rode pijl) is het oleaat die je als loper krijgt.

Vectorroute

Een vectorroute is een routetechniek waarbij vectoren (pijltjes met een bepaalde richting en lengte) gebruikt worden. Vectorroutes heb je in twee varianten.

Met een vaste Noordpijl
De route is weergegeven als een lijn waaraan aftakkingen zijn. Deze aftakkingen geven een kompasrichting aan ten opzichten van de noordpijl, dit is een dubbele pijl. De pijl die het dichtst bij de noordpijl zit, is het begin van de route.

Met een draaiende Noordpijl
Deze variant is te vergelijken met bolletje-pijltje. Het Bolletje is de wandelaar, de Pijl geeft de kompasrichting aan ten opzichten van de dubbele Noordpijl. Bijvoorbeeld leuk als klok weer te geven.

Blinde vlek

Bij een blinde vlek op een topografische kaart wordt een deel van de kaart weggeknipt of er wordt iets in thema overheen geplakt. De loper moet de blinde vlek op de gok of met logisch denken overbruggen.

Een blinde vlek kan uitgevoerd zijn in verschillende variaties:
– een inktdruppel
– een wolk, die toevallig voorbij komt.
– een koffievlek (net wat transparant)
– een “Google maps” info-/fotoballonnetje (inc. info/foto)