WAMPEX VLEDDER 2015

In 2015 voor de 3e keer winnaars WAMPEX Vledder: Y&S Sport Events 1

Top 10 uitslagenlijst

NR
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

GROEP
Y&S Sports Events I
Error Inside
Goeie Moggel
Bree Bikkels
Ajeto
Truck Service Friesland
Jagermeisterje Boyl
EcoReest Zuidwolde
Wâldmagic
Amateurs

PLAATS
Bontebok
Vledder
Diever
Dalfsen
Boijl
Elsloo
Boijl
Zuidwolde
Oentsjerk
Kallenkote

TIJD
08:03
08:17
09:05
09:48
09:56
09:58
10:02
10:10
10:19
10:33

De 26e Wampex Vledder is deze keer voor de derde keer gewonnen door Y&S Sports Events I. Zij hadden een totaaltijd van 8.03 uur. Nummer twee was Error Inside met een totaaltijd van 8.14 uur. Nummer drie was Goeie Moggel Hoogeveen in een totaaltijd van 9.05 uur.

De nummers 1 en 2 zaten vrij dicht op elkaar. Daarna is er toch een vrij groot tijdsverschil met nummer 3 en de anderen. De beker zal binnenkort worden uitgereikt aan het winnende team Y&S Sport Events I. Omdat het de 3e keer is mogen ze deze Wampexbokaal houden. Dit is nog niet eerder gebeurd in 26 jaar Wampex Vledder.

De 26e Wampex Vledder was n van de zwaarste tochten van de laatste jaren. Waarom was deze tocht zo zwaar? Het was een combinatie van factoren. Hij was behoorlijk aan de lengte 32 km en daar kwam nog bij dat het de laatste tijd veel heeft geregend. De bouwlanden waren enorm nat en de deelnemers zakten behoorlijk ver de modder in. Ook de bospaden waren nat en daardoor erg glad, waardoor het zwaar en moeilijk lopen was. Al met al een aanslag op de spieren. Verder zat er veel puzzel en rekenwerk in. De tien minuten die je voor de start krijgt om dit op te lossen was te kort. Maar dat is voor ieder team hetzelfde. De opdrachten bij de posten waren dit jaar weer heel gevarieerd. De deelnemers moesten klauteren en klimmen, maar ze moesten ook zagen, graven, rekenen en goed nadenken. Alles met elkaar zorgde ervoor dat het dit jaar een zware tocht was.

Ook dit jaar heeft de opdrachten commissie weer voor mooie en gevarieerde opdrachten gezorgd. De opdracht bij post 2 werd zwaar maar ook als heel mooi ervaren. De opdracht met de laser en de spiegels werd ook zeker gewaardeerd. Tien kilo hout zagen en vervolgens meenemen naar een andere post waar dit werd gewogen, een mooi maar lastig element. Hoe hebben we dit berekend? Wanneer je te weinig kilo’s had meegenomen dan werd dit zwaarder bestraft, dan wanneer je te veel kilo’s mee had genomen. Verder was het opgraven van een kompas stand en het uitrekenen van een som lastig en voor velen moeilijk. De teams die deze opdracht goed hebben uitgevoerd en dus de kompas stand hebben gevonden en de som goed hebben uitgerekend werden beloond met bonus tijd die van de looptijd werd afgetrokken.

In de uitnodigingsbrief stond vermeld dat werd aanbevolen om een smartphone mee te nemen.Ieder team had er wel een bij hun en hier werd ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Deze werd zowel gebruikt bij het rekenen als bij het opzoeken van het planetenstelsel, waarbij je de planeten in de goede volgorde moest zetten ten opzichte van de zon. Ook werd veelvuldig een foto gemaakt van de route die werd geprojecteerd bij de start in de kantine.

Er zat natuurlijk weer veel kompaswerk in deze Wampex. Helaas zat er in de B route een fout in route 7, waardoor hier meerdere ploegen verkeerd zijn gelopen. Gelukkig hebben wij dit tijdens de Wampex nog kunnen corrigeren door op dat punt een bord te plaatsen (170 graden was fout, moest in tegenovergestelde richting). De teams die hier tijd hebben verloren hebben wij met tijd gecompenseerd. Het is altijd lastig hoeveel correctietijd dit dan moet zijn. Wat wij gedaan hebben is te kijken naar de looptijden tussen posten 8 en 7 voordat het bordje was geplaatst en nadat het is geplaatst. De ploegen die hier voor die tijd langs zijn gekomen hebben een correctietijd gekregen (bepaald uit het verschil tussen de gemiddelde looptijd en de eigen tijd tussen de twee posten).

Op twee posten moest men een kompas stand verdienen door een opdracht uit te voeren. Deze kompasstanden waren verder in de route weer nodig. Een aantal teams hebben deze kompasstanden verwisseld en kwamen hierdoor niet goed uit. Ondanks het door elkaar halen van de kompasstanden, hebben wij nu achteraf geconstateerd dat de 353 graden inderdaad niet klopt. Voor ons is het onmogelijk om te achterhalen welke team de kompasstanden die ze bij de posten hebben gekregen door elkaar hebben gehaald en waar de teams de 353 graden hebben gebruikt. Helaas wij kunnen dit ook niet terug zien in de tijden en zijn van mening dat we hier dan ook geen correctie op kunnen doorvoeren.